13 Тамыз 10:52

Қауынның пайдасы мен зиянын білесіз бе?

Фото:

 Диетолог Елена Соломатина қауынның зияны мен пайдасы туралы айтты, деп жазды iz.ru. Дәрігер қазіргі уақытта нарықта химиялық заттармен қаныққан қауындардың жиі болатынына тоқталды.

Алматы, NEGE. Олар дәмсіз болып қана қоймай, денсаулыққа қауіпті. Нитратты қауынды ішіндегі қатты тамырларынан ажыратуға болады. «Нитраттар ағзада нитриттерге айналады. Олар гемоглобинді бұғаттайды, тіндер тыныс алуды тоқтатады. Заталмасу бұзылады», - деді диетолог. Ол қауынды аш қарында жеуге кеңес берді, әйтпесе ас қорыту жүйесінде жайсыздықтар болуы мүмкін. Тиісінше, бұл көкөніс асқазан-ішек жолдарының аурулары бар адамдар үшін зиян. Сондай-ақ қант диабеті бар адамдарға да қауынды көп тұтынуға болмайды. Дәрігер қауынның пайдасына да тоқталды. Қауын кальций, калий және магнийге бай. Ол жүрек бұлшықетін күшейтеді, денедегі артық сұйықтықтарды кетіреді және ісінуді жояды.

Сонымен қатар ол сүйектерге, тіске, шаш пен тырнаққа жақсы әсер етеді. Оған қоса жүйке жүйесі мен созылған тамырларды тыныштандырады. Көкөніс құрамындағы С дәрумені суық тиюдің алдын алуға көмектеседі. Қауын құрамында фолий қышқылының болуына байланысты әйелдер мен балаларға өте пайдалы. Алайда оны екі жасқа толмаған балаларға бермеген жөн, ас қорыту жүйесі бұзылуы мүмкін. Сарапшы жақсы піскен қауынның пішіні дұрыс, беті тегіс, жасыл дақтарсыз болатынын айтып өтті. Піскен қауынның сабағы құрғақ болады.

Тегтер: